Start / Använda pdf-filer

Använda pdf-filer

PDF-filer (Portable Document Format) hanteras olika beroende på hur du har ställt in din webbläsare på den enhet du använder för att öppna dokumentet. Här får du några råd om hur du kan komma tillrätta med pdf-dokument som inte fungerar att hantera för dig.

Välj själv hur du vill att PDF-dokument ska öppnas

PDF-dokument kan öppnas av många olika program. I windows kan du själv ange vilket program som just du vill använda genom att:

  1. Spara ned PDF-filen lokalt till din egen enhet.
  2. Högerklicka därefter på PDF-filen.
  3. Välj "Öppna med".
  4. Välj standardprogram.
  5. Välj det program (t.ex. Adobe Reader) som du vill använda och bocka för "använd alltid detta program för att öppna den här filtypen".

Det finns många olika PDF-läsare att välja

PDF-standarden är öppen och det finns många olika program för att läsa en PDF beroende på vilket operativsystem du använder. Wikipedia har en uppdaterad lista med olika alternativ.

Google Chrome har en inbyggd PDF-läsare

Webbläsaren Google Chrome har en inbyggd PDF-läsare och beroende på hur du har ställt in hur den ska användas kan du tyvärr få upp en tom eller blank sida när du försöker öppna ett PDF-dokument. Testa att temporärt spara filen till ditt skrivbord och därefter öppna den med t.ex. Adobe Reader eller annat program för PDF-läsning.

Även din webbläsare bör vara uppdaterad

Uppdatera din webbläsare regelbundet för att dels skydda dig mot säkerhetshål men också för att få en generellt bättre användarupplevelse. Många - men inte alla - webbläsare uppdateras automatiskt.

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2015-11-03