Start / Lyssna

Lyssna

Som stöd för dig som hellre lyssnar än läser, eller kanske har läs- och skrivsvårigheter, finns en funktion för att få innehållet på denna webbplats uppläst. Tjänsten fungerar även på dokument.

Talande Webb är ett hjälpmedel som gör att webben talar. Talande Webb läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal som mp3 och ger dig möjlighet att skärma av för att hålla fokus på det du läser. Talande Webb är gratis för dig som användare.För att aktivera Talande Webb på den här webbplatsen, klicka på länken nedan.


Så fungerar tjänsten Talande Webb

När du startar tjänsten öppnas ett verktygsfält som följer med när du klickar runt på de olika sidorna på webbplatsen.

Talande webb IKON

Det finns två läslägen i Talande Webb: ”Peka och Läs” och ”Markera och läs”.


Peka och läs. När ikonen med fingret är markerad läser Talande Webb upp texten du pekar på, samtidigt som texten markeras och du får en visuell återkoppling.


Markera och läs. När ikonen med fingret inte är market markerar du först den text du vill få uppläst och sedan klickar du på play-knappen. Den här funktionen fungerar bäst vid långa texter.

Spara till mp3-fil ikon

Spara till mp3. Du kan välja att spara text som en mp3 (ljudfil). Markera den text du vill spara och klicka på ikonen. Du får då döpa filen och spara den på din dator. Den här funktionen är praktisk när du vill du läsa en längre text på bussen på vägen hem eller repetera informationen flera gånger, utan att vara uppkopplad mot internet.

Ikon för fokus och nedtoning

Fokus/Nedtoning. Den här funktionen hjälper dig att hålla koncentrationen på det du läser. Skärmen tonas ner och bara en smal remsa där du läser syns tydligt.

Texförstoring ikon
Textförstoring påslagen som standard: Här väljer du om du alltid vill starta Talande Webb med textförstoringen påslagen.

Inställningar talande webb ikon

Inställningar. Under inställningar kan du välja att skaffa ett eget konto där du sparar dina personliga inställningar. När du byter till en annan dator, mobil eller surfplatta kan du logga in för att hämta dina sparade inställningar.


Markeringens färgtema: Välj den färg som passar dig bäst, den markerade texten ändrar då färg.


Textförstoring påslagen som standard: Här väljer du om du alltid vill starta Talande Webb med textförstoringen påslagen.


Textförstoringens storlek: Här väljer du vilken storlek du vill ha på texten.


Peka på texten för automatisk uppläsning: Välj vilket läsläge du vill starta Talande Webb med.


Rösthastighet: Välj vilken hastighet du vill ha på uppläsningen.


Läs upp innehållet i pdf-dokument: Här väljer du om Talande Webb alltid ska fråga dig om du vill få pdf-dokumentet uppläst, eller om pdf-dokument alltid ska läsas upp utan att Talande Webb frågar dig först.

Informationsknapp talande webb ikon

Informationsknapp: Denna knapp förklarar de olika funktionerna i Talande Webben i Talande Webb:

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2017-03-24