Start / Företagare / Livsmedelsverksamhet / Information och märkning

Information och märkning

Konsumenter ska kunna få alla uppgifter som behövs för att kunna göra ett medvetet och säkert val. Förpackningar ska vara fullständigt märkta och på restauranger kan informationen ges muntligt, för mer information se nedan. 

De generella reglerna om märkning finns i Informationsförordningen
(EU) nr 1169/2011. Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2014:4) om livsmedelsinformation kompletterar reglerna i informationsförordningen. Föreskrifterna innehåller bland annat regler om information som ska lämnas för livsmedel som inte är färdigförpackade.

Exempel på krav:
• krav på viss teckenstorlek,
• att allergener ska anges tydligare,
• infrysningsdatum för kött och fisk,
• information vid distansförsäljning innan köpet avslutas
• ursprungsmärkning för kött från fler djurslag,
• obligatorisk näringsdeklaration i märkningen för de allra flesta livsmedel,

Läs mer om hur livsmedelsförpackningar ska märkas enligt den nya informationsförordningen i vårt informationsblad, se länk till höger.

Restauranger och andra serveringar.

Från den 13 december 2014 ökade kraven på information om innehållet i mat som serveras på restaurang. Alla som säljer maten är skyldig att veta om maträtterna innehåller ingredienser som ägg, jordnötter, vete eller någon annan listad allergen. Informationen kan vara skriftlig, till exempel genom att den står i menyn eller ges muntligt. Ska informationen ges muntligen ska restaurangen tydligt informera kunden om rättigheten att få allergeninformation t.ex. genom en skylt.

 Listade allergener

  • Spannmål som innehåller gluten, dvs. vete, råg, korn, havre, spelt, khorasanvete eller och produkter därav t.ex. vetestärkelse
  • Kräftdjur och produkter därav
  • Ägg och produkter därav, till exempel lysosym
  • Fisk och produkter därav, till exempel fiskolja
  • Jordnötter och produkter framställda därav
  • Sojabönor och produkter därav, till exempel lecitin
  • Mjölk och produkter därav (inklusive laktos)
  • Nötter såsom mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt /Queenslandsnöt, samt produkter därav
  • Selleri och produkter framställda därav
  • Senap och produkter framställda därav
  • Sesamfrön och produkter framställda därav
  • Svaveldioxid och sulfit som överstiger en viss halt
  • Lupin och produkter framställda därav
  • Blötdjur och produkter framställda därav 
 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2020-10-06