Start / Företagare / Skolor, förskolor och barnomsorg / Pedagogisk omsorg - familjedaghem

Pedagogisk omsorg - familjedaghem

Om du driver ett familjedaghem/pedagogisk omsorg är det viktigt för dig att känna till vilka risker som kan finnas i din verksamhet. För att minska smittspridning och allergier är en god inomhusmiljö viktig. Bra ventilation, städning och hygienrutiner är nödvändigt för att barnen ska må bra. Lagar eller serverar du mat ska du känna till vilka risker som finns.

Inomhusmiljö

  • För att få en god inomhusmiljö är det viktigt med bra luftväxling. Att ventilationen är bra då flera barn och vuxna vistas inne samtidigt är nödvändigt. Du hittar mer information om detta i högerspalten.
  • Hygien vid blöjbyten, rutiner för spritning m.m. är en viktig del i er vardag för att förhindra smittspridning. Du hittar mer information om detta i högerspalten.
  • Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som inte syns eller känns men som kan orsaka lungcancer. Vi uppmanar alla att mäta halterna i sitt hus för att kontrollera att de är under 200 Bq/m3. Du kan beställa radonmätdosor via oss.  

Livsmedel

  • Ni ska vara registrerade enligt livsmedelslagstiftningen. För er som inte är registrerade finns anmälningsblankett att tillgå i högra spalten på denna sida.
  • Vad som bör finnas med i era rutiner för egenkontroll när det gäller livsmedel hittar ni i länken i högra spalten på denna sida. Vissa av rubrikerna kanske inte stämmer på er verksamhet men då kan ni hoppa över det.
  • Vikten av handtvättrutiner (även för barnen) kan inte nog poängteras, i vissa fall bör även spritning ske. Det är även olämpligt att ha djur där livsmedel hanteras.

Ta gärna kontakt med oss om du har frågor!


 

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2013-01-10