Start / Invånare / Djur / Hund

Hund

Som hundägare är du i alla situationer ansvarig för din hund. Många människor tycker inte om hundar, är rädda eller allergiska mot hundar och det måste du respektera.

Koppel

I Täby och Vaxholm ska hundar hållas kopplade på offentliga platser.

I skog och mark där det finns vilt ska du alltid hålla hunden under särskild tillsyn. Här gäller jaktlagstiftningen. Under tiden 1 mars till 20 augusti får hunden inte vara lös där det kan finnas vilt. Under resten av året ska hunden hindras från att driva eller förfölja vilt. En hund utan koppel ska omedelbart lyda vid tillrop och uppföra sig som om den var kopplad. När hunden inte är kopplad måste den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.

Hundförbud

Hundar får inte vara på anlagda badplatser, kyrkogårdar eller lekplatser.

Rättigheter och skyldigheter

Du som rastar en hund är skyldig att plocka upp efter hunden på offentliga platser enligt lokala ordningsföreskrifter. Det är polisen som är tillsynsmyndighet för den här lagstiftningen men de har även hand om ärenden gällande lösspringande och /eller bitska hundar.

För ledarhundar finns en rad dispenser. En ledarhund får följa sin förare in i de flesta offentliga lokaler. Ledarhunden får följa med på allmänna kommunikationsmedel.

Hundens säkerhet

Lämna inte hunden ensam för länge i bostaden eller på tomten. Blir hunden ensam för länge är det risk för att den börjar skälla, och det kan upplevas som störande för omgivningen. Måste du lämna hunden i bilen, se då till att den står i skuggan och att ventilationen är god. Lämna aldrig hunden i bilen under soliga och varma dagar. Hundar dör mycket lätt av värmeslag. Bind heller aldrig din hund vid bilen.

Bortsprungen hund

Anmäl till polisen så snart som möjligt om hunden springer bort. Försvåra för hundtjuvar genom att låta tatuera ett ID-märke i hundens öra, eller sätta in ett microchip under huden. Om du själv tar hand om en lösspringande hund så meddela ägaren omedelbart. Vet du inte vem ägaren är, kontakta polisen på 08-11414.

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2021-08-04