Start / Invånare / Livsmedel / Allergisk mot någon ingrediens i livsmedlen

Allergisk mot någon ingrediens i livsmedlen

För dig som är allergisk eller överkänslig mot någon del i livsmedlen, är det viktigt att veta vad maten innehåller. Därför finns numera tydliga regler för hur vissa allergiframkallande ingredienser, ska märkas på förpackningar och att kunderna ska informeras på restauranger.

För den mat som serveras måste restaurangens eller butikens personal alltid kunna informera kunden om maten innehåller. Det kan ske muntligen eller skriftligen, t.ex. genom menyn eller en skylt med texten ”Är du allergisk? Du kan alltid fråga oss om innehållet i maten”.

I lagstiftningen så är de dessa 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som det finns särskilda märknings- och informationskrav för:

1 . Spannmål som innehåller gluten 8 . Nötter
2 . Kräftdjur 9 . Selleri
3 . Ägg 10. Senap
4 . Fisk 11. Sesamfrön
5 . Jordnötter 12. Svaveldioxid och sulfit
6 . Soja 13. Lupin
7 . Mjölk 14. Blötdjur

Även produkter framställda från dessa (till exempel sojalecitin) omfattas av märknings- och informationskraven.

Allergenmärkning – färdigförpackad mat

Du som är allergisk eller har en annan överkänslighet bör alltid läsa ingrediensförteckningen på förpackningen noga. Det gäller också livsmedel du brukar handla ofta, eftersom innehållet i en vara kan ändras med tiden. På livsmedel, som tillverkats efter den 13 december 2014, ska även dessa ingredienser lyftas fram genom fet stil, stora bokstäver eller annat förtydligande. Du som är allergisk eller glutenintolerant kan där igenom lätt läsa dig till om ett livsmedel innehåller ingredienser som mjölk, ägg eller vete.

Vad innebär "Kan innehålla spår av..."

Regler om märkningen "Kan innehålla spår av..." är ännu inte lagstiftade. Men Livsmedelsindustrin och Svensk dagligvaruhandeln har tillsammans med Livsmedelsverket tagit fram branschriktlinje.

Det finns dock i dagsläget inga gränsvärden för produkter som är märkta med "Kan innehålla spår av...". Ibland kan det vara obefintliga halter och ibland högre halter. Som känslig allergiker/glutenintolerant bör du därför undvika produkter där det står "Kan innehålla spår av" det man inte tål.

Regler om märkning med mera

Reglerna om märkning och information om livsmedel finns i Informationsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning, EU nr 1169/2011) samt i Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsinformation (LIVSFS 2014:4). I lagstiftningen skiljer man på färdigförpackad mat - till exempel ett paket knäckebröd - och inte färdigförpackad mat - till exempel en restaurangmåltid.

Har du drabbats av en allergisk reaktion av livsmedel som inhandlats i Täby, Vaxholm eller Norrtälje så kontakta gärna någon av oss på miljö- och hälsoskyddskontoret direkt.

Så kan vi kanske förhindra att fler drabbas!

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2018-05-14