Nyheter och aktuellt

 1. Åva samarbetar med ett tekniskt gymnasium i Norge | 2019-01-18

  Efter ett förberedande besök på Faerder Videregående skole i Tönsberg, Norge, har ett samarbete mellan Åva och Faerder inletts. En projektidé kring ett ämnesintegrerat samarbete mellan engelska och teknik har utarbetats, som om den godkänns av Nordplus kommer att ge elevutbyte. I det projektet ingår även skolor från andra nordiska och baltiska länder. Faerder och Åva kommer dock att samarbeta oavsett godkännande från Nordplus. Skolorna har mycket gemensamt men även mycket att lära av varandra. I ett första skede av samarbetet skickar Åva två lärare till Norge för jobbskuggning. 

 2. Möt Åvas skolledning på öppet hus | 2019-01-16

  Åvas ledningsteam består av rektor, fyra biträdande rektorer och en administrativ chef, som alla är legitimerade lärare och har erfarenhet av att leda skolutveckling på minst en annan skola. Med kompetens, engagemang och systematik leder de Åvas fortsatta utveckling i nära samarbete med medarbetare och elever.

 3. Students from many different parts of the world make IB clas... | 2019-01-15

  Jenny Lindberg, IB17, applied for the IB programme because she wanted something different:

  • The IB class is so varied with students from many different parts of the world which makes classes interesting and challenges my perception of the world. The fact that we’ve chosen our subjects makes it easier to be motivated and work effectively.

  • I love the fact that we have our own IB corridor which feels like we are a smaller IB community within a bigger gymnasium. We also have easy access to some of our teachers if we need help or support.

  Welcome to Open house January 30th.

 4. Valkatalog till årskurs 2 och 3 | 2019-01-15

  Valet är ditt - Valen du gör till årskurs 2 och 3 ger dig möjlighet att läsa kurser inom de områden du tycker är intressanta och utvecklande. Du kan om du vill fördjupa dig inom något av ämnena som redan ingår på ditt program eller välja kurser inom ämnen som är helt nya för dig. Inom det individuella valet kommer du också att lära känna elever från andra program. 

 5. Berzeliusdagarna - Sveriges största kemimöte för gymnasister | 2019-01-11

  Våra 2 stipendiater Maja och Ludvig.
  Förutom stora kunskaper i kemiämnet har Maja Andersson och Ludvig Bengtsson ett brinnande intresse och engagemang. För detta har de tilldelats stipendier för att gå på Berzeliusdagarna 25-26 januari.

 6. Gymnasiearbetet fick Hanna att vilja satsa på forskning | 2019-01-04

  Hanna Tamas tog studenten från Åvas naturvetenskapsprogram våren 2018. Hon har alltid varit nyfiken på forskning men det var gymnasiearbetet som fick henne att bestämma sig. I sitt arbete undersökte hon hur cancercellers fettproduktion påverkas av att mängden sjukdomsorsakande protein regleras. I dag studerar Hanna biomedicin och kinesiska vid Lunds universitet och siktar på en forskarkarriär så småningom.

  Det Hanna uppskattade mest på Åva var att det fanns många drivna och engagerade lärare. Den trevliga och lättsamma stämningen mellan lärare och elever var också väldigt positiv. De breda och djupa kunskaper inom de naturvetenskapliga ämnena som Hanna fick med sig har hon stor nytta av i universitetsstudierna.

 7. Lejånkungän: Barn- och fritids bidrag till Åva Bucklan | 2018-12-21

  I dag har Bucklan Awards delats ut på treornas avslutning. Ett av de uppskattade bidragen hade gjorts av åk 3 på Barn- och Fritid. Se och njut av elevernas kreativitet.

 8. The Matrix: Åva Bucklan film av TE16A | 2018-12-21

  Om du vill ha en paus i julstöket kan du roa dig med att se ännu ett av bidragen till Bucklan Awards. Det är eleverna i TE16A på Teknikprogrammet som gjort The Matrix, ett spektakulärt filmklipp på 60 sekunder, inspirerade av klassikern med samma namn från 1999.

 9. Åvas novelltävling | 2018-12-19

  Passa på att få utlopp för din kreativitet under jullovet och skriv en novell! Alla elever på Åva är välkomna att delta i den årliga novelltävlingen och har chans att vinna 1500 kr.