Start / Åva nu med i Guiness Rekordbok!

Åva nu med i Guiness Rekordbok!

2017-09-07 07:30

Onsdagen den 6 september invigdes modellen av asteroiden 4-Vesta som Åva fått äran att uppföra utanför huvudentrén. Många var på plats för att bevittna avtäckningen, höra mer om det intressanta projektet och delta i det glada firandet, som innebär att Åva gymnasium nu är med i Guiness Rekordbok.

− Det är är roligt och motiverat att modellen av asteroiden uppfördes just utanför Åva gymnasium, eftersom vi är en skola som utmärker oss inom bland annat naturvetenskap och därför har många elever som intresserar sig för fysik och astronomi, berättar rektor Lillemor Larsson. 

Tal hölls vid invigningen.

Avtäckning

Sweden Solar System (SSS) är världens till utsträckning största modell av vårt planetsystem, där Globen i Stockholm representerar solen. Planeterna skalas i storlek och avstånd relativt Globen och radas upp norrut. Skalan är 1:20 miljoner. SSS kan vi läsa mer om i Guiness Rekordbok. Globen motsvarar alltså solen, i Mörby centrum hittar vi Mars och på Naturhistoriska riksmuseet finns Jorden och Månen. Mellan Mars och Jupiter finns Asteroidbältet, med bland andra asteroiden 4-Vesta, som lämpligt nog uppförts vid huvudentrén till Åva gymnasium.

Mer information om SSS

Läs mer om Sweden Solar System (SSS) här.

Senast uppdaterad:2017-09-07