Start / Matlyftet på Åva!

Matlyftet på Åva!

2018-04-09 09:30

Kocken Johan Grund har sen december gett Åvas skolmat en rejäl ansiktslyftning. De senaste månaderna har elever och personal vittnat om en positiv förändring kring skolmaten, alltifrån hur den smakar till hur trevlig uppläggningen är. Något vi är riktigt glada och stolta över!

Uppvuxen med matlagning

Johan Grund är född och uppvuxen i Åre, Jämtland, med många familjemedlemmar som har stora matintressen och yrken inom matlagning. Hans morföräldrar startade Åre-krogen Torvtaket, för att nämna ett exempel. Familjen flyttade ner till Öland, där Johan gick gymnasieprogrammet Livsmedel, chark och kött och gav järnet för att bli allra bäst på kött.

Med passion för god och bra mat

Johan är van vid att arbeta med närproducerade och ekologiska producenter från tidigare jobb som försäljare. Johan började på Åva i december förra året och i början av 2018 blev han kökschef, vilket innebär att han ansvarar för planering, matlagning och utformning – för att nämna några delar. Johan beskriver med entusiasm att matlagning är en konst i sig.

− Jag försöker i möjligaste mån laga den mat här på skolan som jag skulle vilja laga hemma. För mig är det viktigt att mat får ta tid, att den lagas med kärlek och att vi använder bra råvaror. Då kan man göra mycket med begränsade medel som man ändå har att förhålla sig till i en skolrestaurang, förklarar Johan.

Johan Grund
Kocken Johan Grund har sen december gett Åvas skolmat en rejäl ansiktslyftning!

Tät dialog med eleverna

Johan är ofta ute och pratar med Åva-eleverna, för att fånga in önskemål och synpunkter för att kunna utveckla köket och göra maten ännu bättre.

− För mig är det viktigt att ha tät kontakt med eleverna, som är mina gäster, för att skapa förtroende och tillsammans med dem utveckla och anpassa maten på bästa sätt. Det viktigaste är att eleverna är nöjda med maten, som jag upplever att de flesta numera är, berättar Johan.

Några elevröster:

"På senare tid har maten blivit mycket bättre då Åva anställde en ny kock", säger Gustav Boman och Max Altansog i klass TE15C.

Hanna Tamas
Hanna Tamas i klass NA15CM är vegan och numera jättenöjd med Åvas skolmat!

−  Tidigare har skolmaten bara gått utför, helt ärligt, jag är vegan och har bara ätit tomatsås i nio månader. Nu har det blivit mycket bättre, all vegetarisk mat är ofta vegansk vilket gör att det blir riktigt god kvalitet på den. Dessutom finns den vegetariska maten först i buffén. Det är fint uppdukat och servicen är trevlig. Jag tycker också det är bra miljötänk kring maten, elever uppmanas att slänga mindre mat och det har vi till och med fått små belöningar för. Och maten har absolut blivit godare! förklarar Hanna Tamas i klass NA15CM.

Fler bilder på den goda maten

Matbild

Matbild

Dessert

Senast uppdaterad:2018-04-09