Start / Våra program / Samhällsvetenskap

Samhällsvetenskap

På Åvas samhällsvetenskapsprogram har vi passion för lärandet och ”läreriet”. Här lägger vi grunden för framtiden. Vi synliggör elevinflytandet, är bra på att fånga in önskemål och behov, och – kanske viktigast av allt – lyssnar på och ser våra elever.

Hos oss hjälps vi åt för att ta reda på frågorna: Vem är jag? Vart är jag på väg? Hur kommer jag dit? På Åva arbetar vi med viktiga fakta. Men deras främsta syfte är att ligga till grund för dina egna analyser och slutsatser, vilka vi tycker är det allra mest betydelsefulla. 

Du får med dig användbara verktyg

På samhällsvetenskapsprogrammet på Åva ska du som elev få de verktyg du behöver för att kunna verka som demokratisk medborgare. Du får med dig så mycket kunskaper och värderingar så att du ska kunna stå upp för dig själv eller andra i till exempel en politisk diskussion eller debatt.

Engagerade lärare gör undervisningen meningsfull

Hos oss har vi ämnesövergripande samarbeten och är bra på att hjälpa varandra. Vi erbjuder givande studiebesök och föreläsningar, analytiska diskussioner, vetenskaps- och forskningsutbyten. Vi har kunniga lärare som är kända för att ha fina relationer till eleverna. Du som elev hos oss kan lita på att dina lärare peppar dig i vått och torrt och att vi kämpar tillsammans ända in i mål!

Många elever som går samhällsvetenskapsprogrammet väljer att engagera sig i Cumulus, skolans prisbelönta skoltidning. Genom åren har den vunnit massor av priser och tidningen är en viktig pusselbit för elevernas trivsel på skolan. 

Globalt perspektiv

För att lösa utmaningar i samhället behöver vi nästan alltid samarbeta över nationsgränser. För dig som vill arbeta med internationella frågor utomlands eller i Sverige ger samhällsvetenskapsprogrammet på Åva en bra grund att bygga vidare på. I fördjupningskursen Samhällsvetenskaplig specialisering i åk 3 arbetar vi tematiskt med några samhällsfrågor och sätter dem i ett globalt perspektiv. Vi bjuder in föreläsare som är experter på olika områden och gör studiebesök. Genom vårt samarbete med Amnesty får vi levande berättelser om hur det ser ut när det gäller mänskliga rättigheter  i olika delar av världen

Att ha goda kunskaper i språk öppnar dörrar om du vill plugga utomlands. På vårt samhällsvetenskapsprogram ingår därför Engelska 7 i programfördjupningen. Du som hellre vill vässa din förmåga att argumentera eller få verktyg att analysera andras budskap kan i stället välja Retorik.

På samhällsvetenskapsprogrammet ingår också 200 poäng i moderna språk, där du kan välja mellan franska, spanska och tyska. Goda kunskaper i annat språk än engelska ökar dina chanser till ett utbytesår utomlands när du går på högskolan.

Efter din tid hos oss

Efter studenten står du inför en rad olika möjligheter, för du kommer att ha en bred utbildning i bagaget som gör dig väl förberedd för högskolestudier inom många områden.. Kanske väljer du, som många andra, att läsa vidare för att exempelvis bli samhällsvetare, journalist, lärare, socionom, jurist, polis eller psykolog.

Varmt välkommen! 

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2017-11-07