Egenkontroll för båthamnar och varv
Exempel på rutiner som ska finnas i din egenkontroll:
- Rutiner för hantering av olika kemiska produkter och farligt avfall.
- Uppgifter om hur verksamhetens båtupptagningsprocess går till.
- Hur båtarna rengörs vid upptagning.
- Hur tvättvatten i samband med avspolning hanteras.
Se faktabladen till höger för mer information om egenkontroll, farligt avfall, kemikalier och miljöanpassad båtupptagning.
Båtbottenfärger och båttvättar
Giftiga båtbottenfärger - antifouling, förhindrar påväxt av alger, snäckor och havstulpaner. Ämnen som ingår i dessa färger är extremt giftiga för vattenlevande arter. Gifterna läcker ut i vattnet och kraftigt förhöjda halter av tungmetaller som koppar och tributyltenn samt algbekämpningsmedlet irgarol kan spåras runt småbåtshamnar och även längre ut i kustvattnet
Östersjöns bräckta vatten har skapat en marin miljö som är särskilt känslig för störningar. Färger som innehåller koppar, tributyltenn, TBT, och irgarol är därför förbjudna sedan länge i Östersjön. På Kemikalieinspektionens hemsida hittar du bl.a. information om vilka färger som är tillåtna.
Havs- och Vattenmyndigheten har utrett vilken påverkan båtbottentvätt av fritidsbåtar har på miljön. De redovisar sin utredning i en rapport och de har också utarbetat riktlinjer för båtbottentvättning. Länk till Havs- och Vattenmyndighetens rapport och riktlinjer hittar du här till höger.
Ett miljövänligt alternativ till giftiga båtbottenfärger är att rengöra båten i en båtbottentvätt. Läs mer om detta under länken, Båtbottenfärg och -tvätt, här till höger. Skärgårdsstiftelsen har tagit fram en lista på var du kan tvätta din båt i ditt närområde, listan hittar du också här till höger.

På Svenska båtunionens och Håll Sverige Rents sidor hittar du mer information om miljöfrågor kopplade till båtlivet.