Start / Fysikstudier på Grönan!

Fysikstudier på Grönan!

2017-10-02 09:00
Vad händer med vattentrycket i flaskan när den släpps i ett fritt fall? Det och mycket annat fick eleverna ta reda på.

Torsdagen den 28 september var eleverna som läser Fysik 2 (de flesta NA- och TE-elever i årskurs 3) iväg på ett roligt och givande tivolibesök för att omsätta teori i praktik och studera G-krafter och annat spännande lite närmare. 

I september varje år är en del av fysikundervisningen på Åva förlagd på tivoli Gröna Lund. Där får eleverna mäta accelerationer, hastigheter och rotationstider på de olika attraktionerna och får även känna av de så kallade G-krafterna i praktiken.

Eleverna fick några uppgifter att lösa i samband med tivolibesöket. Vi på Åva tror att lösandet av dessa uppgifter i samband med att eleverna faktiskt ser, känner och upplever gör att inlärningen underlättas. 

Besöket på Grönan brukar vara ett mycket uppskattat inslag i undervisningen, där faktiskt en del av de abstrakta momenten blir konkreta via reflektionen av mätningarna i förhållande till de formler och diagram som utgör en fysikalisk modell för respektive attraktion. 

På plats fanns även personal från Vetenskapens Hus, som Åva gymnasium har ett samarbete med. De visade och förklarade hur vattentrycket i en flaska påverkas av tyngdlöshet. Det blev som en intressant bakgrund till den attraktion som var mest populär, nämligen Fritt Fall. 

Fler bilder från besöket

Vilda musen
Varför ramlar man inte ur vagnen i en doserad kurva?

Eleven Erik löser tivolirelaterat fysikproblem.
Eleven Erik löser tivolirelaterat fysikproblem.

Fritt Fall
Även fysiklärarna Nikodemus och Jonny kände på G-krafterna.

Senast uppdaterad:2017-10-02