1 Gymnasievalet - Täby kommun
 

1 Gymnasievalet

Gymnasievalet
För att gymnasievalet ska bli ett bra val just för dig, krävs att du väljer med både hjärta och hjärna.  Vad har du för ambitioner och drömmar? Vilka är dina intressen och styrkor? Hur lär du dig saker bäst?
Skaffa dig en översiktlig bild av programmen, gymnasieskolor och deras pedagogik. Det kan du göra via Expeditione Dante (gymnasiemässan för Täby och Danderyd) Gymnasiemässan, öppna hus och läsa informationsbroschyrer. Prata med alla runt dig t ex föräldrar och kompisar, ställ många frågor och framförallt ha ett öppet sinne!

All nödvändig information finn på gymnasieantagningen. Gå in redan nu och gör dig hemmastadd. Den är pedagogiskt uppbyggd men det är mycket info så det kan ta lite tid att lära sig att hitta. Det är på Gymnasieantagningen du gör ditt gymnasieval och där finns tidplanen för valet.

Fundera på om du vill gå ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program. Om du vet att du vill studera vidare, ta reda på vilken behörighet (kurser från gymnasiet) du behöver genom att titta på högskolans/universitetets hemsidor eller på studera.nu. Har du ingen aning? Gör ett intressetest!  Diskutera med andra varför svaret blev som det blev.

Som förälder kan du hjälpa till genom att
• lyfta fram ditt barns starka sidor och egenskaper
• hjälpa till med att sortera bland de broschyrer som kommer i brevlådan
• följa med till gymnasieskolornas "öppna hus" och tillsammans granska möjliga utbildningar och gymnasieskolor
• hjälpa till att formulera korta och långa mål, vilket ibland kan vara svårt när man lever i nuet

När du söker till högskola och universitet kan du tillgodoräkna dig extra meritpoäng om du har läst vissa kurser. Det kan vara bra att tänka på, högskoleverket har en bra sammanställning om vad som gäller.

Har du eller har haft astma, allergi eller eksem? Jobba frisk har en hemsida du kan läsa innan du väljer gymnasieprogram.

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2018-02-23