Start / Musik / Stråkinstrument

Stråkinstrument

Stråkinstrumenten passar bra att spela många tillsammans och det är roligare ju fler man är. Stråkar finns i den stora symfoniorkestern, i romantisk filmmusik och i svängig folkmusik från hela världen. Du kan även spela solo på ditt stråkinstrument.

Stråkgrupper för olika åldrar och nivåer

  • Stråksamling - är en nybörjargrupp där du kan uppträda tillsammans med dina spelkompisar 
  • Tibbleorkestern - passar dig som har spelat i 2-3 år
  • Kammarorkestern - för dig som vill fördjupa dig i stråkmusikens underbara klangvärld
  • Folkmusikgrupp - för dig som är intresserad av folkmusik
  • Tomteorkester - roligt stråkprojekt under läsåret 

Altfiol  

Fiolens ”storebror” heter altfiol har en mörkare ton. För det mesta spelas altfiol på samma sätt som fiolen. Altfiolen har en vacker, varm klang som passar in i de flesta musikaliska sammanhang.

Cello

Cellon har en alldeles egen klang, som kan likna en människas röst. På cellon finns det stora möjligheter att skapa ljuv musik. Cellon passar både som ett vackert soloinstrument och i en orkester. 

Fiol

Fiolen är ett instrument med oändliga uttrycksmöjligheter. Den är utformad för att snabbt kunna spela en stor bredd av skalor och musikstilar. Redan från start kan man spela tillsammans med andra och efter en kort tids övningar och studier kan man börja spela i orkester.

Kontrabas  

Kontrabasen är det största stråkinstrumentet som oftast hörs i orkester eller i kammarmusik. Kontrabasen har en mörk och spännande ton.

Nyckelharpa

Nyckelharpan har funnits i Sverige sedan 1500-talet. Nyckelharpan har en djup klang och den används mest i folkmusik. I undervisningen av nyckelharpa är gehörsspel en viktig del.

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2019-04-01